top of page

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/6

La nostra terra

El nostre sòl

Un altre aspecte comú que trobem és el sòl de Call Vermell, un sòl franc argilós que conté molt d'òxid de ferro i calç, a més de trovar petites pedres entremesclades. Aquest sòl permet que una bona retenció d’aigua, en comparació amb altres sòls de distintes característiques.

Per a nosaltres, la viticultura és una oportunitat més per satisfer la nostra fascinació de la complexitat del món natural. Fem servir uns mètodes tradicionals, tant en la viticultura com en l’enologia, mitjançant la recol·lecció manual, la premsa tradicional, la fermentació amb llevats naturals, i les bótes de roure francès per a la criança.

El vi ecològic de Santanyí es fa amb l'ajuda de la naturalesa.

Rudolf Steiner

 

Què és la biodinàmica?

... has d'aprendre a veure el funcionament de la Natura en tots els seus dominis diferents. Llavors, realment, prendrà els processos de creixement a la mà. (Posteriorment veurem el mateix per al creixement animal - normalitats i anormalitats dels animals). Aconseguir els processos de creixement a la mà, això és realment important. Per experimentar a l'atzar sobre aquestes qüestions, com es fa avui, no hi ha ciència real. La mera expressió de notes i fets aïllats, no és ciència.

La ciència real només funciona si es controlen totes les forces que hi treballen. Però les plantes i animals, vius, fins i tot els paràsits de les plantes, mai no es poden entendre per ells mateixos. El que vaig dir en la nostra primera lliçó en referència a l'agulla d'una brúixola és cert. Qualsevol que pensi només en l'agulla; aquell qui miri tan sols l'agulla per esbrinar les causes de la seva direcció cap al nord, només arribaria a conclusions absurdes. Nosaltres no ho feim; al contrari, prenem la Terra i l'assignam a un pol nord magnètic i un pol sud magnètic. Tota la Terra ha d'estar inclosa en la nostra explicació. 

De la mateixa manera que dibuixem tota la Terra per entendre les propietats de l'agulla d'imant, de manera que, quan arribem a les plantes vivents, no hem de mirar només la planta, l'animal o el món humà; hem de convocar tot l'Univers als nostres consells! La vida sempre procedeix de tot l'Univers, no només del que proporciona la Terra. La natura és una gran totalitat; les forces treballen des de tot arreu. Ell només pot entendre la Natura que té un sentit obert per al funcionament manifest de les seves forces.

Què fa avui la ciència? Es necessita una mica de placa i s'hi fa una preparació, se separa amb cura i s'introdueix en ella, tancant-se un a cada costat el que estigui treballant. Ho anomenem un "microscopi". És tot el contrari del que hauríem de fer per tenir una relació amb els espais amplis. Ja no ens complau tancar-nos en una habitació, ens tanquem en aquest tub de microscopi de tota la glòria del món. Res ha de romandre ara, però ens centrem en el nostre camp de visió.

A partir d'aquí, els científics sempre han recorregut, més o menys, al seu microscopi. Tanmateix, nosaltres hem de tornar a trobar el macrocosmos. A continuació, tornarem a comprendre la naturalesa i altres coses també.

[Rudolf Steiner, Spiritual Foundations for the Renewal of Agriculture.

The Agriculture Course: Lecture 6 (excerpt). Koberwitz Palace, Koberwitz, Silesia (now Kobierzyce, Poland), June 14th, 1924]

Vinyes Son Alegre es dedica al cultiu del raïm en harmonia amb la natura.

Les fases de la lluna

Tot depèn del cercle de les coses, del patró de la naturalesa, del cicle dels elements.

A Son Alegre, un instrument important per treballar la terra és el calendari lunar. Un enfocament basat en la naturalesa de l’agricultura podría recollir collites amb un menor rendiment, però pot suposar una collita de millor qualitat i un vi més ecològic. Sempre hem observat el calendari lunar i les fases de la lluna, de la mateixa manera que han fet els nostres avantpassats quan es tracta de podar els seus arbres fruiters, empeltar prunes a les branques d’ametllers, plantar nous arbres, sembrar els seus cultius, collir el seu vi, aparellar les seves truges. ,ovelles o cavalls, o fins i tot tallar-se el cabell. Fins i tot es podría dir que, tradicionalment, la vida dels pagesos mallorquins estavago vernada per la Llun a molt més que el sol.

A Son Alegre, hem optat per tornar a aquestes tradicions provades i, per tant, ens apropem a l'agricultura seguint les fases lunars, els planetes i les estrelles i les seves constel·lacions, els patrons climàtics i la dinàmica del biorritme, seguint la manera de mirar de Rudolf Steiner la naturalesa i la influència de la lluna i els elements.

Tradicionalment, la verema es relaciona amb els cicles de la lluna. Per exemple, la quinzena de dies entre la Lluna nova i la Lluna plena al generés el moment de podar les vinyes de l'any anterior a la planta de tija llenyosa. La nostra vendimia, la verema, començag eneralment amb la Lluna nova a l'agost. Des que vam iniciar la nostra activitat a Son Alegre, hem estat guiats pel calendari lunar i, fins ara, hem estat recompensats amb bons resultats. Pot ser que no sigui perfecte cada any, però sempre és fidel a la terra.

Estem orgullosos del nostre treball i estem agraïts a la Lluna, a la Natura en general, a tots els nostres nombrosos ajudants com les flors silvestres autòctones i la vida salvatge de la nostra terra. A tots ells estem realment agraïts.

El nostre vi és fruit de l'amor per la nostra terra

La natura és sempre la nostra inspiració

640_400Miguel-1.jpg
640_400LandWorm.jpg
640_400Landweeds4.jpg
640_400Landweed6.jpg
640_400LandSoil.jpg
640_400Landspider3.jpg
640_400Land-weed.jpg
640_400LandDoubleflock11.jpg
640_400Land_soil2.jpg

 

En avaluar un vi, l'elecció de la varietat de raïm és quasi una qüestió secundària. Es distingeix l'aroma primària de la varietat de raïm, de l'aroma secundària, que depèn del tipus de sòl on creixen les vinyes. Sovint no és l'elecció dels ingredients el que fa el gust d’un vi de la manera com es fa, sinó, més aviat, en quines condicions es conreen: les condicions microclimàtiques del lloc de cultiu i, el tipus de sòl que dona l’aliment a la parra.


A Son Alegre cultivem 15 hectàrees de vinya en dos llocs, un als afores de Santanyí, entre Son Danus i Ses Angoixes, i l'altra a la zona veïna de Can Taconer a Calonge. Aquestes dues zones es beneficien d'un clima sota l'efecte de la Serra de Llevant, així com de les condicions tèrmiques de la zona costanera, a 7 km del mar Mediterrani al Sud-est i, a 12 km de distància en direcció Occident. La Serra de Llevant comença a ascendir o descendir, a pocs quilòmetres de les vinyes.


Les condicions meteorològiques, de la nostra terra, presenten una temperatura mitjana d'un o dos graus centígrads inferiors a terrenys similars però més a l'interior de l'illa. Això és degut a l’efecte de l’embat, aire fred que ve de la mar i que topa amb l'aire calent, desplaçant aquesta i, creant així, un corrent ascendent d’aire calent mentre que la massa d’aire fred entra terra endins durant les hores de la tarda.

Masanobu Fukuoka 

En Vinya Son Alegre de Santanyí (Mallorca), el nostre objectiu és aplicar els mètodes naturals de l'agricultura tal com van ser desenvolupats i promoguts per Masanobu Fukuoka (1913 - 2008). Aquest agricultor i filòsof japonès és venerat pel seu mètode natural de l'agricultura i la revegetació de la terra àrida.

Un dia, Fukuoka es va adonar que la naturalesa era perfecta tal com era. Els problemes en la naturalesa només sorgeixen quan l'home tracta de millorar-la, i fer-la servir estrictament per al benefici humà. Es va convertir en un defensor d'un mètode sense llaurar i sense herbicides, típic en el cultiu de cereals tradicionals per a moltes cultures indígenes, de les quals ell va crear un mètode particular de l'agricultura, comunament conegut com 'agricultura natural' o 'agricultura del no-fer-res'.

 

Ell va resumir la seva experiència en ‘Els quatre principis de l'agricultura natural’.

• La terra es conrea ella mateixa, va observar Fukuoka. No hi ha necessitat que l'home faci el que els arrels, cucs i microorganismes saben fer millor. A més, llaurar el sòl altera el medi ambient natural i promou el creixement de les males herbes. Per tant, el seu primer principi era: cap arada i cap inflexió del sòl.

• En segon lloc, en un entorn natural inalterat, el creixement ordenat i la descomposició de la vida vegetal i animal fertilitza el sòl sense cap ajuda de l'home. L'esgotament de la fertilitat es produeix només quan el creixement original s'elimina en favor dels cultius o pastures per alimentar el bestiar, i el sòl s'esgota. L'addició de fertilitzants químics ajuda al creixement del cultiu però no a terra, que segueix deteriorant-se. Per tant, el segon principi de Fukuoka és: cap fertilització química i cap compost preparat. En el seu lloc, promou els cultius de cobertura com el trèvol i l'alfals, que són fertilitzants naturals.

• Les males herbes són l'enemic de l'agricultor. Fukuoka va observar que quan ell va deixar l'arada, la població de males herbes es va reduir dràsticament. Això va ocórrer perquè en realitat l'arada desperta llavors de males herbes adormides en la profunditat i els dóna l'oportunitat de brollar. El conreu, per tant, no és la resposta a les males herbes. Tampoc ho són herbicides químics, que pertorben l'equilibri de la natura i deixen verins a la terra i a l'aigua. Hi ha una manera més senzilla. Per començar, les males herbes no necessiten ser completament eliminades; es poden suprimir amb èxit mitjançant la difusió de palla sobre el terra acabat de sembrar i amb la plantació d'una cobertura del sòl. El tercer principi de Fukuoka és, deixar el cultiu i evitar herbicides.

• Finalment, què fer amb les plagues i malalties? Així com els camps i horts de gra de Fukuoka van començar a semblar més i més a una ecologia natural - amb la proliferació de les varietats de plantes que creixen tots en un poti-poti - es va crear un hàbitat en la naturalesa per a la vida animal. En un hàbitat d'aquest tipus, Fukuoka va assenyalar que en el propi acte d'equilibri, la naturalesa prefereix les espècies més resistents. El quart principi de Fukuoka és: cap dependència dels pesticides químics.

(La major part de la informació de Els quatre principis de l'agricultura natural va ser presa de la pàgina web 

The One-Straw Revolution i pot ser estudiada allà amb més detall.)

bottom of page